Valtuuston värinöitä - uuden valtuuston järjestäytyminen 16.8.2021
- katilepojarvi
- 17.8.2021
- 3 min käytetty lukemiseen
Uuden valtuuston ensimmäinen kokous pidettiin varsin sutjakkaassa tahdissa - pitkästä aikaa livenä mutta turvavälein ja maskein varusteltuna. Valtuuston vanhin ja arvokkain, TuPun Raimo Stenvall avasi ja puheenjohti kokousta valtuuston puheenjohtajavalintaan saakka.
Kokouksen esityslista löytyy Tuusulan nettisivuilta.
Sivistysjohtaja Virpi Lehmusvaara oli järjestänyt kokouksen alkuun väistyville valtuuston ja kunnanhallituksen puheenjohtajille sekä kansliapäällikölle ilahduttavat muistamiset, jotka hän ojensi talousjohtaja Markku Vehmaksen avustuksella kauniiden yhteistyösanojen saattelemana. Aivan ihana ele sivistysjohtajalta, lämmin kiitos! Hieman pala kurkussa yllätettynä kiitin yhteistyöstä, saavutuksistamme ja valtavien hankkeiden edistämisestä upeita viranhaltijoitamme, joiden hartiavoimista tämä kaikki edistys tietenkin on lähtöisin.

Esityslistalla oli nimitysasioiden lisäksi hyvin vähän pykäliä ja ne taputeltiin pohjaesityksen mukaan. Satu Heikkilän varavaltuutetun tehtävä päättyi Sadun muutettua perheineen Tuusulasta. Kiitos Sadulle erittäin hyvästä yhteistyöstä ja onnea uuteen kotiin! Kokouksessa myös nimityspykälät nuijittiin vauhdikkaasti läpi ilman pohjaesityksessä eriäviä esityksiä. Kokous oli kolmessa vartissa ohi. Olikohan miltei ennätys?
Onnea kaikille luottamustehtäviin valituille! Nimilistat löytyvät tämän blogitekstin lopusta.
Kokouksen kulkiessa pidettiin muutama puheenvuoro.
Antti Kaikkonen reflektoi vielä kertaalleen Keskustan näkökulmaa pormestarimalliin ja totesi, että he yhä suhtautuvat malliin kriittisesti, mutta haluavat rakentaa johtamisjärjestelmää yhdessä ryhmien kesken hyvään vauhtiin päässeellä tavalla. He kunnioittavat siis valtuuston enemmistön tahtoa, jotka haluavat jatkaa mallin kanssa. Hän korosti kuitenkin, että he peräänkuuluttavat yhä tarvetta myös tarkastella kunnanjohtajamalliin paluun mahdollisuutta ja verrata näitä johtamismalleja keskenään.
Anu Åberg piti puheenvuoron Keskiryhmien allekirjoittaman vetoomuksen tiimoilta. He toivovat, että pormestarin valinnasta tehtäisiin suorempaa ja että kansalaisten mahdollisuus vaikuttaa siihen, kuka pormestariksi valitaan, paranisi. Koska pisteytyksessä pormestarin tehtävä syö ryhmiltä 22 paikkaa pois vaalituloksen mukaan jakautuvista kokonaispisteistä, joiden perusteella luottamustehtävät jaetaan ryhmien neuvotteluissa ryhmien kesken, keskiryhmät toivoisivat, että pormestarin tehtävää ei pisteytettäisi. Tällöin pormestaria voitaisiin esittää ja pormestari voitaisiin valita myös pienemmistä ryhmistä ilman, että ryhmän kaikki pisteet ”kuluisivat” yksinomaan pormestarin tehtävään.
Erinomainen esitys. Olemme myös ryhmien välisissä neuvotteluissa keskustelleet tästä aiheesta. Olemme keskustelleet myös siitä, kuinka tärkeää on sopia jo ennen vaaleja pisteytystavoista ja muista neuvottelukäytänteistä, sekä esittäneet myös vaalien tulosta ja äänestäjien tahtotilaa sivuuttavista, vaalien jälkeisistä teknisistä vaaliliitoista luopumista. Ryhmät ovat olleet avoimia keskustelemaan näistä haasteista, mikä on hyvä ja tukee yhteistyön rakentamista myös tällä vaalikaudella.
Kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen puheenjohtajistovalintojen jälkeen pidettiin lyhyitä puheenvuoroja. Uusien pormestarien ja valtuuston puheenjohtajiston pääviesti oli kautta linjan yhdessä tekeminen ja me-henki sekä työ kuntalaisten eteen.
Muissa asioissa Tuija Reinikainen otti esille yllä mainitut kokemamme teknisten vaaliliittojen haasteet todeten, että vaaliliitto ennen vaaleja on avoin toimintatapa, mutta tekniset vaaliliitot vaalien jälkeen hämärtävät sitä, miten äänestäjän äänen on paikkaneuvottelujen jälkeen käynyt. Perinteisesti pienet ryhmät ovat vaaliliitoilla varmistelleet niitä paikkoja, jotka heille kuuluvat. Reinikainen korosti, että pormestarimalliin lähtiessä poliittisen toiminnan läpinäkyvyys oli päätavoitteena, ja että teknisten vaaliliittojen tulisi olla kaikilla luottamushenkilöillä tiedossa. Reinikainen muistutti, että meillä on kunnassa erinäisiä herrasmiessopimuksia, jotka luottamushenkilöt ajan kanssa oppivat, mutta joita voidaan venyttää jopa yksipuolisesti kun on kyse isoista ryhmistä. Reinikainen totesi kansanedustaja Minna Reijosen todenneen taannoisessa esityksessään eduskunnassa, että teknisellä vaaliliitolla mitätöidään tulos, joka äänestyksessä kansalaisilta on saatu. Reinikainen totesi, että meillä täytyy olla pelisäännöt, jotka kaikki tuntevat, eikä meillä voi olla sellaisia herrrasmiessopimuksia, joita kaikki eivät tunnista tai tunne.
Aila Koivunen teki valtuutetuille kiehtovan kirjalahjoituksen sekä piti myös puheenvuoron, kenties samalla esityksen muodossa, Tuusulan sairaalahistorian säilyttämiseksi. Hän totesi, että Tuusulan sairaalamuseo on suurin avoinna oleva sairaalamuseo Tyrnävän jälkeen, ja että mm. Nikkilän sairaalan aineistot on arkistoitu, eivätkä ne ole esillä. Koivusen esityksen mukaan Kellokosken sairaalan päärakennus soveltuisi hyvin sairaalamuseoksi.

Luottamustehtävävalintojen jälkeen kokous päätettiin ja puheenjohtaja muistutti valtuutettuja valtuustoryhmien perustamisesta, sekä vaalirahailmoituksen deadlinesta tänään valtiontalouden tarkastusvirastolle - muutamalla valtuutetuistamme ilmoitus näytti vielä uupuvan. Vielä tänään virassa kansliapäällikkönä toimiva tuleva hallintojohtajamme Harri Lipasti jakoi luottamushenkilöoppaita ja kertoi luottamushenkilöohjeistuksista, -käytänteistä ja tulevista koulutuksista.
Napakka hallintopalvelusihteerimme Kirsi Haarala piti lopuksi valtuutetuille ohjeistusta työskentelystä, kuten esityslista-aineistojen taltioimisesta Teamsiin: ”Vanhanaikainen sähköpostilla liitteiden lähettelyn aika on jo ohi”. Hyvä Kirsi! Lisäksi saimme pienen, varmasti osin ansaitunkin, ”saarnan” tietosuojan tärkeydestä. Tietosuojavaatimuksista lisää sitten myös luottamushenkilökoulutuksessa.
Mitä pormestari-/valtuustokauden suunnitteluohjelman laatimiseen sekä ryhmien välisiin luottamustehtäväneuvotteluihin tulee, osallistuin niihin itsekin Tupun neuvottelijana. Paikkajaot tosin neuvoteltiin neuvottelujen vetäjän linjauksesta puheenjohtajakokoonpanossa ja laajennettiin vasta loppuvaiheessa koko neuvottelijakaartille.
Minulle jäi neuvotteluista uutena luottamustehtäväneuvottelijana aika hämmentynyt olo. (Enkä ollut ainoa.) Olin yllättynyt suurimman ryhmän vallasta linjata paikkajaosta sekä näistä esille nousseista teknisistä vaaliliitoista, joiden myötä TuPun vaalivoittokakusta lohkesikin iso pala pois, TuPulle ennalta määriteltyine tehtävineen ja mies-naispaikkajakoineen. Minun oli ihan pakko olla yliopistoni emeritusprofessoriin, huippu-vaalitutkijaan yhteydessä, jonka kanssa viestinvaihdoista ilmeni, että tekniset vaaliliitot ovat todellakin kaikin puolin täysin laillisia ja niistä selviää vain neuvottelemalla. Huomasin myös keskusteluista muiden kuntien päättäjien kanssa, sekä paikallismediaa seuratessa, että samanlaisten ongelmien kanssa oli paikkaneuvotteluissa painiskeltu myös naapuri- ja muissa kunnissa ja kaupungeissa. Nämä kysymykset ovat niin monisyisiä, että ajattelin, että ne ansaitsevat oman, vähän syväluotaavamman blogipostauksensa, joten palaan siihen ajan kanssa.
Minut valittiin kunnanhallituksen jäseneksi. Kiitos luottamuksesta! Nyt sitten kädet yhä tukevasti savessa töitä kuntalaisten ja Tuusulan hyväksi, hyvässä yhteistyössä yli ryhmärajojen!



















コメント