top of page

Valtuuston värinöitä

  • 25.5.2021
  • 7 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 2.6.2021


Captain’s log – stardate 31052021…

Trekkiläis-sukupolven edustajana olen aina halunnut aloittaa kirjoituksen juuri kuten kapteeni Kirk tai myöhemmin Picard olisi ”lokinsa aloittanut.” Tämä olkoon siis lähtölaukaus ensimmäiselle jaksolle päätöksentekoblogissani, jonka olen nimennyt paikallisen sananparren mukaan ”Valtuuston värinöiksi”.


Kokoustimme siis hybridinä – osa livenä valtuustosalissa, Rykmentinpuistossa ja osa Teams-yhteydellä etänä maanantaina 31.5.2021 peräti 3h50min ajan (miinus neuvottelutauko) monen merkittävän päätöskokonaisuuden äärellä.


Tuusulan viestintäpäällikkö on ansiokkaasti koostanut päätöstiedotteen, joka löytyy täältä:


Minun tarkoituksenani tässä lokissa olisikin avata kokouksen kokonaisuutta ja kulkua – mahdollisuuksien mukaan vähän päätöksenteon taustojakin: Miten on tultu tähän pisteeseen päätöksenteossa? Mitä on pykälien takana? Olisin iloinen, jos näistä nostoista syntyisi myös kysymyksiä ja keskustelua..!


Palataan siis eiliseen valtuustoon…


Valtuuston esityslista oli melko ”painava”, eli käsittelimme useita isoja ja laajasti virkavalmisteltuja kokonaisuuksia, jotka kirvoittivat paljon puheenvuoroja, repliikkipuheenvuoroja (vastauksia), viranhaltijavastauksia, keskustelua ja neuvottelua – valtuustoryhmissä ja ryhmien välillä.


TALOUS

Kokouksessa käsiteltiin mm. talousasioita: neljännesvuosikatsaus + määrärahamuutos sekä tilinpäätös. Heikkisen Pekka pyysi totuttuun tapaan ensimmäisen puheenvuoron molempiin pykäliin, esitti huolensa tälle vuodelle arvioidusta n. 7 miljoonan euron alijäämästä (kunta ja vesiliikelaitos yhteensä) sekä kuntien velkaantumisen hallinnasta ylipäänsä, ja kiitteli kuntaa onnistuneesta tilinpäätöksen 2020 valmistelusta, koronan aiheuttamasta talouden ”sumuverhosta” huolimatta.


Kunnan tilinpäätös 2020 oli tosiaan reilut 3 miljoonaa euroa ylijäämäinen, kun se ennen valtion voimakasta koronatukea oli kallistumassa reippaasti alijäämäiseksi. Tämä tilanne ei kuitenkaan tule tällaisenaan toistumaan, joten koronan vaikeasti ennakoitavat vaikutukset ja niistä taloudellinen selviäminen ovat vielä edessämme.


Myös Jussi Salonen piti puheenvuoron kunnan vetovoimatekijöihin panostamisen tärkeydestä.


KERTOMUKSET

Talousasioiden jälkeen käsiteltiin kertomuksia: Seppo Noro, tarkastuslautakunnan puheenjohtaja esitteli 2020 arviointikertomuksen, kiitti eri osioiden valmistelijoita ja totesi, että Tuusulan TarLa-kummimalli (eli se, että tarkastuslautakunnan jäsenet istuvat kukin osallistumis- ja puheoikeudella eri lautakunnissa, joiden toiminnasta sitten raportoivat) on saanut erittäin positiivista huomiota hyvänä käytänteenä. Noro nosti esille koronavuoden onnistumisia, kuten nopean digitalisaatioon siirtymisen, henkilöstön siirron mm. ikäihmisten tukipuhelinrinkiin, nuoriso- ja myös muun toiminnan siirtämisen ulkotiloihin, kasvatus- ja sivistystoimen sekä koronaryhmän tehokkaat kriisitoimenpiteet etäkouluineen jne, sekä Asuntomessujen toteutumisen, rajoitetusti. Todellakin – esimerkillistä, tehokasta toimintaa kunnalta ja olihan se upeaa meille, että messut onnistuivat!


Aarno Järvinen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan puheenjohtaja kävi arviointikertomuksen hyteosiota läpi ja korosti, että koronan vaikutukset tulevat olemaan pitkäaikaisia eikä niistä selvitä palveluista ym. leikkaamalla. Lisäksi hän painotti Tuusulan olevan korona-exit -työssä aivan kärkikuntia. Hän toivoi hyte-lautakunnalle omaa toimintakertomusta, johon Jussi Salonen vastasi, että luottamustoimielinarvioinnit ovat tulossa ja antavat mahdollisuuden käydä prosessien onnistumisia ja parantamisen paikkoja läpi, kuten esimerkiksi Kirkonkylän koulun prosessissa.


Nuorisovaltuuston edustaja Emil Jacobsson kysyi, onko koronan vaikutuksia oppilaiden erityiseen tukeen arvioitu ja sivistystoimen johtaja Virpi Lehmusvaara vastasi, että yläkoulujen erityistä tukea on koronan aikana lisätty ja Kalliomaan koulun tukea kehitetty.


Kokouksessa käsiteltiin myös henkilöstökertomus, jonka koko valtuustolle ensimmäistä kertaa esittäytynyt henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto on valmistellut. Tämän yhteydessä kysyttiin mm. mille aloille kunnassa on vaikea saada rekrytoitua henkilöstöä ja Lehmusvaara vastasi joihinkin aineopettajien ja erityisen tuen tehtäviin ja Kuivasto täydensi, että myös joihinkin teknisen alan asiantuntijatehtäviin rekrytointi on haasteellista. Kuivasto totesi myös kunnassa olevan useita tukityöllistettyjä, koronasta huolimatta.


RAKENNUSKIELTOA, YRITYSALUETTA, TAKAUKSIA, VARHAISKASVATUSHANKINTOJA

Käsittelimme myös Sammonmäen rakennuskiellon jatkamista sekä pitkän valmistelun ja suvantovaiheiden jälkeen etenemään saatua Sula II-työpaikka-aluekaavaa. Tämä Sulan alueen kaavoituksen eteneminen on erinomainen edistysaskel yritystonttien ja samalla yhteisöveronmaksajien saamiseksi kuntaamme!


Peräkanaa käsiteltiin kaksi kunnan takausasiaa: enint. 11,8 miljoonan euron takausta Tuusulan Kunnan Kiinteistöjen (TuKuKi) ”Tuusulan Kotipiha”- pitkän aran kohteelle Rykmentinpuistoon sekä 4,2 miljoonan euron takausta Blenneri II-uudisrakennukselle Jokelaan. Ari Nyman kysyi esittelystä puuttuneen Hyrylän vuokra-asuntotilanteen perään ja esitti Kotipiha-pykälän pöydälle jättöä, mutta esitys raukesi kannattamattomana. Tästä kehkeytyi kuitenkin monipolvista historiaan ja tulevaisuuteen luotaavaa keskustelua Tuusulan vuokra-asuntotarpeista ja – tarjonnasta, vuokra-asuntopainotteisuudesta ja sopiiko se paremmin Hyrylän keskustaan, Rykmentinpuistoon vai Kellokoskelle ja Jokelaan. Näitä kysymyksiä ovat valtuutetut varmasti lukuisiin vaalikoneisiin viime aikoina täytelleet, joten keskustelu kävi varsin vilkkaaksi.


Takaus myönnettiin myös Tuusulan Tenniskeskus Oy:lle (2,4 milj. euroa) sekä hyväksyttiin Lahelan/Ristikiven päiväkoti Vauhdin tilojen hankinta/vuokraus kunnalle sijoittajan kanssa sovitun mukaisesti vuoteen 2025 asti päiväkodin lopetettua tiloissa toimintansa, ja Lahelan Tertun seurakunnan omistamien tilojen osakkeiden hankinta kunnalle 1,1 miljoonalla eurolla varhaiskasvatuksen käyttöön. Sanna Tuhkunen varmisti, että olihan tilat kuntokartoitettu ja korjaussuunnitelma tehty ja pormestari totesi vuosikorjausremonttia tiloissa tehdyn.


JA SITTEN JOHTAMISJÄRJESTELMÄÄN

Tässä vaiheessa siirryttiin iltaa pitkälle vieneeseen Tuusulan johtamisjärjestelmän arviointiin – niin sanottuun ”päivän pihviin”, pykälään 65.


Tässähän on taustana se, että olemme arvioineet ja kehittäneet uutta pormestarijärjestelmäämme säännöllisesti kuluvalla valtuustokaudella. 2.9.2019 tehdyn väliarvioinnin tahtotilana oli, että johtamisjärjestelmään todetut tarvittavat muutostoimenpiteet toimeenpannaan valtuustokauden loppuun mennessä. Väliarvioinnissa keskeisimmäksi kirjattiin arvioinnissa koottujen valtuustokauden kokemusten ja kehittämislinjausten hyödyntäminen ja välittäminen uudelle valtuustolle. 30.11.2020 kuitenkin suunnitelma muuttui, kun kunnanhallitus esittikin asian siirtämistä ensi valtuustokaudelle. Pykälä palautettiin valmisteluun ja tuli lopulta helmikuussa 2021 valtuuston käsittelyyn.


Valtuuston (allekirjoittanut mukaan lukien) vahva tahtotila oli, että valtuustokauden eri vaiheissa valmisteltuja ja esitettyjä hallintosääntö- ja toimintatapamuutoksia käsitellään tämän valtuuston toimesta, kuten sovittua. Pormestari esittikin mahdollisten hallintosääntömuutosten käsittelyä toukokuun valtuustoon ja valtuusto tämän helmikuussa hyväksyi.


Tämän jälkeen valtuusto on istunut n. joka toinen viikko iltakoulu- ja ryhmien välisissä kokouksissa neuvottelemassa hallintosääntö- ja toimintatapamuutoksien toteuttamisesta johtamisjärjestelmämme parantamiseksi johtamisjärjestelmän puoliväliarvioinnissakin jo sovitun mukaisesti. Olemme keskustelleet apulaispormestarien roolista, valtuustoasioiden valmistelutoimikunnan toiminnan kehittämisestä, tiedonvaihdon parantamisesta, perusteellisista vaikutusarvioinneista ja vaihtoehtojen lisäämisestä päätösesityksiin – ja paljosta muusta. Olemme saaneet jo paljon konkreettisia esityksiä aikaiseksi. Mm. esittelyoikeuden palauttamisesta pormestarin lisäksi myös kansliapäällikölle oli monella ryhmistä yhteinen näkemys. Valmistelu on ollut aktiivista ja tuloksellista.


Kunnanhallitus päätti silti, ettei hallintosääntömuutoksille ole tarvetta ja toi asian valtuustolle tiedoksi. Kuntalain mukaan valtuusto on kuitenkin toimivaltainen toimielin päättämään hallintosäännöstä. Valtuustolla on siis oikeus tehdä kunnanhallituksen näkemyksestä eroavia päätösehdotuksia myös tiedoksi- asioihin esityslistalla. Ja näin sitten tapahtuikin.


MUUTOS- JA PALAUTUSEHDOTUKSET JA RYHMÄNEUVOTTELUT NIISTÄ

Tupu teki kannatetun, kunnanhallituksessakin esittämänsä muutosehdotuksen kunnanhallituksen esittelyoikeuden lisäämiseksi pormestarin lisäksi kansliapäällikölle ja heidän välisekseen työnjaoksi. Tämän lisäksi tuli kaksi palautusehdotusta: Antti Kaikkonen esitti, että valtuusto valmistelee paluun kunnanjohtajamalliin. Keskusta on alkuvuodesta tehnyt tästä myös aloitteen. Sanna Kervinen taas esitti pykälän palautusta valmisteluun siten, että hallintosääntö tulee myös kesäkuun valmisteluun (siis jo sovittujen toimintatapamuutosten lisäksi). Pasi Huuhtasen pyydettyä neuvottelutaukoa siirryttiin ryhmien välisiin neuvotteluihin ja keskeytettiin kokous neuvottelujen ajaksi. Neuvottelut olivat pitkät, mutta rakentavat ja tulokselliset.


Olin eittämättä yllättynyt ja pettynyt siihen, että kunnanhallitus ei vastuullisena valmistellut valtuuston päätöksen mukaisesti mahdollisia hallintosääntömuutoksia koskevia kysymyksiä valtuustolle käsiteltäväksi ja päätettäväksi. Ryhmien väliset neuvottelut käytiin kuitenkin hyvässä hengessä ja olen tyytyväinen siihen, että pääsimme kompromissiin, jossa pormestari ja valmistelijat sitoutuivat valmistelemaan ja tuomaan sekä hallintosääntö- että toimintatapamuutoksia koskevat kysymykset valtuuston kesäkuun kokouksen päätettäväksi. Pykälä päätettiin siis yksimielisesti palauttaa valmisteluun.


Neuvottelutauon päätyttyä kokousta jatkettiin kuntalain mukaisesti käsittelemällä palautus ensin ja se todettiin yksimielisesti hyväksytyksi. Tämän jälkeen Antti Kaikkonen esitti vielä toimenpidealoitteen, jonka mukaan kunnanjohtajamalli asetettaisiin vaihtoehtoiseksi etenemistavaksi ja valmisteltaisiin uuden valtuuston päätettäväksi, kummalla johtamismallilla jatketaan. Tästä äänestettiin ja toimenpidealoite jätettiin lisäämättä päätökseen äänin 39-10 ja 2 tyhjää ääntä.


JOHTAMISJÄRJESTELMÄSSÄ SEURAAVAKSI LUVASSA

Mitä johtamisjärjestelmäuudistusten etenemiseen jatkossa tulee, kuten totesin, ryhmien väliset valmistelut ovat hyvässä vauhdissa ja ryhmien konkreettisia esityksiä odotetaan huomiseen, keskiviikkoon 2.6. mennessä. Näitä työstetään puolestaan seuraavissa vaiheissa yhteisesti parhaimpien lopputulosten saavuttamiseksi ja käsitellään kunnanhallituksessa ja kesäkuun valtuustossa, joka onkin tämän valtuuston viimeinen kokous. Samalla päätöksellä pidimme toisin sanoen kiinni yhteisesti sovitusta tavoitteestamme tuoda uudelle valtuustolle nelivuotisen kokemuksemme perusteella viilatut parhaat toimintamallit ja -käytänteet. Näitä uusi valtuusto voi sitten vuorostaan kehittää, jotta järjestelmä kehittyy myös ajassa, ulkoisten olosuhteiden edellytysten ja toimijoiden itsensä tarpeiden mukaisesti.

- Aasinsilta asiasta kukkaruukkuun: sähköpostiini kilahti äsken myös valtuustotyöskentelyn ja strategian arviointikysely tältä valtuustokaudelta. Arvioinnit täyttävät siis mukavasti iltoja lähiaikoina – mutta mikäs sen mukavampaa, kun sen perusteella keräämme opit, toteamme saavutetut tavoitteet, tunnistamme kehittämisen paikat ja pääsemme pohtimaan ratkaisuja eteenpäin. Strategiatyö on kliffaa – uskokaa tai älkää!


Kokouksen lopuksi käsiteltiin ALOITTEITA:

  • Elisa Laitilan/Tupun valtuustoryhmän aloite resursseista lasten ja nuorten hytetyöhön.

  • Emmi Sirniön/SDP aloite Peltokaaren päiväkodin rakentamisen kiirehtimisestä.

  • Pasi Huuhtasen/Perussuomalaisten valtuustoryhmän aloite pakolaisten kotouttamisohjelman ja vastaanottosopimuksen tuomisesta valtuustoon päätettäväksi v. 2021. Huuhtanen esitti Johanna Sipiläisen kannattamana palautusehdotuksen, josta äänestettiin, mutta ehdotus kaatui äänin 45 vastaan, 3 puolesta ja 3 tyhjää.

  • Aarno Järvisen esittämä Jokelan Eläkkeensaajien ja Kellokosken Eläkeläisten aloite Tuusinfon toimipisteiden laajentamisesta Jokelaan ja Kellokoskelle aikaansai kokeilun toimipisteiden laajentamisesta näihin. Järvinen totesi arvostavansa asian vihdoin etenemistä, edes kokeiluluontoisesti. Hienoa, että etenee!

  • Järvisen toinen, jo viisi vuotta valmistelussa ”täyttänyt” Jokelan Eläkkeensaajien aloite uudenlaisen ikäihmisten asumiskokeilun saamiseksi Jokelaan liikahti myös eteenpäin ja Järvinen toivoi aktiivista osallistumismahdollisuutta ideointiin ja suunnitteluun. Aivan upeaa tämäkin – tällaisia tarvitsemme kipeästi ikääntyvän väestömme erilaisiin asumisen tarpeisiin vastaamiseksi.

  • Uudenlaisia asumismuotoja myös peräänkuuluttava Anna Yltävän esittämä Tupun aloite ikääntyneiden ja nuorten yhteisöllisistä asumismuodoista tuli seuraavana käsittelyyn. Jussi Salonen kiitteli Riikka Uusikulun valmistelua ja mahdollisuuksia monenlaiselle, monisukupolviselle asumiselle. Kansliapäällikkö Harri Lipasti totesi lisäksi Tuusulan saaneen ympäristöministeriön rahoitusta tähän.

MUUT ASIAT – KIRKONKYLÄN TILANNE

Muissa asioissa Harri Lipasti kertoi edellisen torstain valtuustoinfossa pitkään keskustellun ja selvitellyn Kirkonkylän koulun väistötilanteen viimeisimmästä valmisteluvaiheesta. Kansliapäällikön mukaan paviljonkien sijaintivaihtoehtoina on selvityksessä viranhaltijoiden esittämän (paviljongit Mattilan päiväkodin ja Hyökkälän koulun pihalla) lisäksi niiden molempien sijoittaminen joko Tuuskotoon tai Hyökkälään. Tätä arvioidaan ensi maanantaina ja luvattiin pitää myös vuoropuhelu- ja kuulemisyhteys vanhempiin auki ennen maanantain linjausta. Olen tyytyväinen, että kattava, ensisijaisesti lapsilähtöinen ja samalla myös kustannusviisas tarkastelu tähän Kirkonkylän koulun väistö- ja rakentamisratkaisuun ollaan valmiita tekemään perusteellisesti, hätiköimättä.


ESITETYT ALOITTEET

  • Pasi Huuhtanen, Veijo Viiru: Apulaispormestareiden osallistumisen rajoittaminen oman vastuualueensa lautakuntien kokouksiin, aloite

  • Anu Åberg, Kesk, KD, RKP, Matti Alanko: Uuden Monion tulevat mahdollisuudet osallistua kansallisille ja kansainvälisille digitalisille kursseille, aloite kasvatus- ja sivistyslautakunnalle 6.5.2021, aloite

  • Anu Åberg, Kesk, KD, RKP, Matti Alanko, Tupu: Kirkonkylän koulun toimintojen siirto rakentamisen ajaksi, aloite

  • Matti Alanko: Koulumatkojen vaarallisuuden arvioiminen, aloite

  • Petra Kela, SD valtuustoryhmä, (minä ja lukuisia muita allekirjoittajia): Sisäliikuntahallin rakentaminen Jokelaan, aloite

  • Lilli Salmi, (minä ja lukuisia muita allekirjoittajia): Arjen sujuvuuden turvaaminen lapsiperheille, aloite

Valtuuston kokous päättyi klo 21.50.

Ja kohta päättyy myös tämä varsin pitkäksi venähtänyt ensimmäinen valtuustolokini. Pääsitkö tänne asti? Jos näin on, sinua ilmiselvästi kiinnostaa kuntapäätöksenteko – nostan hattuni korkealle! Johtamisjärjestelmästä ei oikein kevyellä kirjoittamisella selvinne, enkä koko kokonaisuutta tähän yhteen blogiin muutenkaan saa mahtumaan. Mutta ”avaan asiasta keskustelun” – eli mielelläni kuulen myös kuntalaisten näkemyksiä ja mahdollisia kehittämisehdotuksia pormestarimalliimme.

Lupaan samalla, että seuraava valtuustolokini on lyhyempi!


Valtuuston kokousta seurasi vielä Pasi Huuhtasen esittämät valtuustokysymykset apulaispormestarien osallistumisesta lautakuntien kokouksiin. Tähän pormestari esitti selvityksen ja tarkat luvut.


Ja sitten kotiin. Pitkän päivän ilta. Kuten tänäänkin. #vaalitovatihmisenparastaaikaa ja #rakkaudestalajiin ja niin edelleen - tiedättehän? :)


Toivotan mukavaa, rauhallista ja inspiroivaa vaalinalusaikaa ja iloisia kesäisiä päiviä koko ajan helpottuvan koronatilanteen keskellä.


Palataan politiikkaan!


Tuusulan valtuuston kokous 31.5.2021:

Esityslista ja kokoustallenne:


Tuusulan valtuusto kokoontuu seuraavaan kokoukseensa ma 31.5.2021 klo 18. Käsittelyssä on mm. talouskysymyksiä, arviointi- ja henkilöstökertomus, takauksia Tuusulan kunnan kiinteistöt (TuKuKi) Oy:lle ja Tuusulan Tenniskeskukselle, Sula II -yritysalueen asemakaava, päiväkoti Vauhdin tilojen vuokraus kunnalle Lahelassa ja liuta aloitteita.


Valtuuston kokous toteutetaan hybridinä koronarajoituksia noudattaen.

Kokouksen esityslista löytyy täältä:



Yleisö voi seurata kokousta osoitteessa:



Tule linjoille, jos kunnan asioista päättäminen kiinnostaa!


Maanantain valtuustoa edeltävänä torstaina 27.5. pidetään totutusti valtuuston infotilaisuus, jossa käydään läpi kunnan tilinpäätöstä 2020, Sula II -alueen kaavaa, Kirkonkylän koulun väistön tilannetta sekä Tuusulan johtamisjärjestelmän kehittämisen etenemistä.




Comments


bottom of page