Pitkä ja kivinen tie läpi tutkimusmetsän
- katilepojarvi
- 13.11.2022
- 2 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 14.11.2022

Ketkä valtuutetuista haluavat puolustaa luontoa, metsää, viranomaisia ja maanomistajia, yleiskaavaa valmistelleiden viranhaltijoiden näkemyksiä, sekä lukuisia kuntalaisia ja Ruotsinkylän tutkimusmetsän ystäviä yli kuntarajojen?
Huomenillalla Tuusulan kunnanvaltuusto käsittelee pitkän prosessin jälkeen Tuusulan yleiskaavaa 2040. Viranhaltijat ovat tehneet ansiokkaan pohjatyön. He ovat huomioineet yleiskaavaan tulleita lukuisia muistutuksia ja lausuntoja ja muokanneet yleiskaavaehdotusta näiden perusteella. Mutta yhteen yleiskaavaehdotukseen nostettuun kirjaukseen he eivät voineet enää vaikuttaa, vaikka sen vastustus toistui lukuisissa muistutuksissa sekä alueen maanomistajien ja viranomaisten sekä yhdistysten kannanotoissa. Heidän kätensä olivat sidotut. Miten tähän on tultu?
Tutkimusmetsän tarina alkoi omalta kohdaltani kymmenisen vuotta sitten, kun löysimme perheeni kanssa tämän ihmeellisen satumetsän yli satavuotisine uniikkeine puulajeineen, joita sinne on tuotu maailman monesta kolkasta Metsäntutkimuslaitoksen tutkimusprojekteihin. Löysimme metsän siimeksestä pulppuavan lähteen ja hienon rotkon, johon pari vuotta sitten Metla rakennutti kuntoportaat. Metsästä tuli henkireikäni - niin arvokas asia, että sitä haluaa puolustaa kaikin keinoin. Tutkimusmetsää esitettiin hiljattain myös monen eri tahon koordinoimaksi virkistysmetsähankekohteeksi Sarvikallion tapaan. Tämä kuulosti meistä metsän ystävistä loistavalta. Mutta tämä suunnitelma tyssäsi alkumetreilleen. Mistä on kyse?
Ruotsinkylän tutkimusmetsään on vuosien varrella virinnyt ja toteutunut erilaisia suunnitelmia laidasta laitaan, tutkimus- ja virkistyskäytöstä asumiskäyttöön, kuten YLE v.2009 uutisoi: https://yle.fi/uutiset/3-5276168 Asuntoja ei metsään tehty, mutta suunnitelma tiestä metsän ja tämän upean rotkon läpi on edennyt Tuusulan päätöksenteossa. Viranhaltijat ja alueen liikennettä ja maankäyttöä tarkastelleet ulkopuoliset asiantuntijat eivät tieyhteyttä kannattaneet. Se olisi yksinkertaisesti liian kallis, menisi halki luonto- ja virkistysarvoiltaan korvaamattomien metsämaiden, sekä halkoisi Metlan ja Luonnonvarakeskuksen satavuotiset tutkimusalueet, joilla tutkimusta oli myös suunniteltu jatkettavan ainakin 2090-luvulle saakka. Tuusulanjoentien jatke loisi läpiajoyhteyden Hämeentieltä Tuusulanväylälle ja toisinpäin, mikä lisäisi liikenneturvallisuuden haasteiden kanssa painiskelevan Lahelan alueen läpiajoliikennemääriä merkittävästi. Viranhaltijoiden vahvoista argumenteista sekä Elyn, Metlan ja Luonnonvarakeskuksen vastustuksesta huolimatta kuntakehityslautakunta yritti nostaa tieyhteyden maakuntakaavaan, jota minä ja 24 muuta valtuutettua vastustimme v.2018 valtuustossa.
Viranhaltijat poistivat tieyhteyden kuitenkin yleiskaavaehdotuksesta. Kallis tiehanke ei yksinkertaisesti kannattanut. Se palvelisi vain paikallista maankäyttöä ja maksaisi kunnalle liikaa. Samalla viranhaltijat olivat suunnitelleet yleiskaavaan Lahelanorren linjausvaihtoehdot ja Kehä IV- ja sen rinnakkaiskatusuunnitelmat etenivät, joten sekä Lahelan asukkaiden että rekkaliikenteen reittivaihtoehdot olivat paranemassa. Tietä tutkimusmetsän läpi ei tarvittu.
Mutta sitkeästi tiesuunnitelma vain eteni. Kuntakehityslautakunta esitti tieyhteyttä toistamiseen yleiskaavaehdotukseen ja siitä äänestettiin lopulta 31.10.2022 kunnanhallituksessa. Neljä kolmestatoista hallituksen jäsenestä vastusti tietä metsän läpi, joten se eteni valtuuston päätettäväksi.
Huomisessa valtuuston kokouksessa tielinjauksesta äänestettäessä mitataan siis valtuutettujen arvojen ja toisaalta poliittisen ryhmäpaineen painoarvo. Suunnitelma Rykmentinpuiston metsän tiiviistä rakentamisesta puistoksi on huolettanut kuntalaisia ja useita meistä valtuutetuista. Huomenna näemme, ulottuvatko huolet Ruotsinkylään. Ketkä valtuutetuista haluavat puolustaa luontoa, metsää, viranomaisia ja maanomistajia, yleiskaavaa valmistelleiden viranhaltijoiden ja asiantuntijoiden näkemyksiä, sekä lukuisia kuntalaisia ja Ruotsinkylän tutkimusmetsän ystäviä yli kuntarajojen?
Kirjoitus on julkaistu 14.11.2022 Keski-Uusimaa -lehdessä:
Comments